1
کارشناس ارشد مذاهب، پژوهشگر موسسه دار الاعلام لمدرسة اهل البیت و استاد زبان و معارف اسلامی در مدرسه المهدی وابسته به جامعة المصطفی العالمیه.
2
دانشیار دانشگاه ادیان و مذاهب
چکیده
سلفیه جهادی بهعنوان گروهی که تنها راه گسترش و نشر اسلام را جهاد مسلحانه دانسته اند، با تکیه بر آیه 123 توبه و بدون توجه به دیگر آیات،تفسیر جدیدی از دشمن نزدیک ارائه کردند، آنان حاکمان ممالک اسلامی را بهعنوان دشمن نزدیک و مصداق آیه شریفه، دانستند و قتال آنان را واجب عینی قلمدادکردند. این تفسیر تا زمان محمد عبدالسلام فرج از هیچ مفسری دیده نشده بود، و او اولین کسی است که این تفسیر را ارائه کرد.تکفیری ها قائلند حاکمان ممالک اسلامی به خاطر انجام افعال کفر آمیز و ارتدادی و همچنین دست نشانده کفار بودن، از این رو به عنوان عدو قریب مستحق قتال هستند. این مساله از سه جهت قابل نقد است: 1. کافر نبودن حاکمان ممالک اسلامی. 2. دشمن نبودن حاکمان. 3. مخالف بودن این دیدگاه سلفیان جهادی با کتاب، سنت و سیره مسلمانان. علاوه بر این آیات و روایات، مسلمانان را به مدارا می خوانند و از جهاد مسلحانه علیه حاکمان باز می دارد معارضِ با این برداشت سلفیان تکفیری می باشد. از این رو ضرورت ایجاب می کند ضمن تعریف سلفیه جهادی با تمسک به آیات و روایات به بیان دیدگاه صحیح در برخورد با حاکمان ممالک اسلامی بپردازیم.
لطفی, علی اکبر, فرمانیان, مهدی. (1396). نقد دیدگاه سلفیه جهادی در مسأله عدو قریب(حاکمان ممالک اسلامی) با تأکید بر آیه 123 سوره توبه. سلفی پژوهی, 3(6), 99-114.
MLA
علی اکبر لطفی; مهدی فرمانیان. "نقد دیدگاه سلفیه جهادی در مسأله عدو قریب(حاکمان ممالک اسلامی) با تأکید بر آیه 123 سوره توبه". سلفی پژوهی, 3, 6, 1396, 99-114.
HARVARD
لطفی, علی اکبر, فرمانیان, مهدی. (1396). 'نقد دیدگاه سلفیه جهادی در مسأله عدو قریب(حاکمان ممالک اسلامی) با تأکید بر آیه 123 سوره توبه', سلفی پژوهی, 3(6), pp. 99-114.
VANCOUVER
لطفی, علی اکبر, فرمانیان, مهدی. نقد دیدگاه سلفیه جهادی در مسأله عدو قریب(حاکمان ممالک اسلامی) با تأکید بر آیه 123 سوره توبه. سلفی پژوهی, 1396; 3(6): 99-114.